| Medikal Teknoloji Biyomedikal Biomedical Elektronik Nanoteknoloji Biyoteknoloji Mühendisliği :: Forum :: Nanoteknoloji :: Nanoteknoloji |
|
<< Önceki konu | Sonraki Konu >> |
| Nanoteknoloji söyleşisi | ||
|
Moderatorler: Çağan, yavuznuri, kadir
|
| Yazar | Mesaj | ||
| Yıldıray |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #443 Kayıt Tarihi: 04 Ağu 06 saat: 10:35Üniversite:: İstanbul Üniversitesi Mesaj Sayısı: 135 10 kez 10 mesajda teşekür aldı | BAKIRKÖYDEKİ NANO TEKNOLOJİ SÖLEŞİSİNDEN ALDIĞIM NOTLAR MERAK EDEN ARKADAŞLAR İÇİN.konu gerçekten ciddi herkesin yorumlarını bekliyoruz.kolay gelsin herkese... 1172790290_443_FT0_nano_teknoloj_syles.docNANO TEKNOLOJİ SÖYLEŞİSİ Arkadaşlar bakırköyde yapılan nano teknoloji konulu söyleşiye katıldım.Sunumu avusturya wien üniversitesi nano teknolojiler bölümü başkanı ve yıldız teknik üniversitesinde makine mühendisliği bölümünde gönüllü öğretim görevlisi olan prof.dr.Numan Durakbaşa’nın yaptığı,yaklaşık iki saat kadar süren bir söyleşi oldu.Çok farklı mesleklere sahip insanların katılımı vardı.Bu da nano teknolojinin gelecekte hayatımızda ne kadar önemli bir yer tutacağını bizlere göstermektedir.Dolayısıyla da anlatılan konular çok geniş kapsamlıydı.ben bizi ilgilendiren biyoteknoloji,tıp elektroniği konularında elimden geldiğince not almaya ve aklıma takılan ve merak ettiğim noktaları sormaya çalıştım.umarım herkese faydası olur.salonda bölümümüzden haberi olmayan konuklardan bir kaçına bölümümüzden bahsettim.bunlardan biride sunumu yapan hocayı davet eden ve organizasyonu yapan Güldener hanımdı.kendisiyle söyleşiden önce uzunca konuştuk.siteden de kendisine bahsettim.lafı uzatmadan notlara geçiyorum.. NANO TEKNOLOJİ VE KULLANIM ALANLARI Nanoteknoloji,atomal düzeyde yapılan işlemler,teknoloji anlamına gelir diyebiliriz.fizik,kimya,mühendislik alanlarının atomal seviyede buluşma noktası da denebilir.nano birimi milimetrenin milyonda biridir.maddelerin atomları Atom Kuvvet Mikroskobu ile görüntülenip incelenebilmektedir.nano teknolojinin uygulama alanlarından bazıları:
► İleriki dönemlerde transistörler yerine nano karbon tüpler kullanılması gündemdeymiş.bu sayede çok daha az yer kaplayan ve çok daha hızlı bir sistemden bahsedebiliriz.fakat bunun sonucunda ortaya çıkan inanılmaz ısıya henüz bir çözüm bulunamamıştır.bunun çalışmaları devam etmektedir. ►Nanoteknoloji hakkında güncel bilgiyi bilim teknik dergisinden edinebilirsiniz. ►Nano teknoloji kullanılan birkaç basit örnek:ısıya sınırsız dayanıklı cam,buğulanmayan cam ve ayna,kendi kendini temizleyen duvar boyaları,aşırı sağlam tekstil ürünleri,lenslerin optik camlarının çizilmeye karşı dayanıklı hale getirilebilmesi verilebilir. ►Nanoteknoloji sayesinde: çok daha küçük makineler,daha büyük hafızalar,daha hızlı açma kapma anahtarlama işlemleri,çözülümün atomal seviyeye indirilmesini tekrar belirtebiliriz. ►Nano teknoloji üzerine çalışma yapan üniversiteler Gebze araştırma enstitüsü ve yeni yapılanmaya başlayan yıldız teknik üniversitesi söylendi.(salonda söylenen üniversiteler bunlardı eğer başka varsa ekliyebilirsiniz arkadaşlar). ►Tıpta ortapedide kalça kemiği kırıklarında kemiğin içine bir protez oturtuluyor.burada protezin şekli çok önemli.fakat yerleştirmeden sora yapılan bütün yapıştırma tekniklerine rağmen protezde mikro seviyede hareketler oluşabiliyor.bunun sonucunda da kemikten partiküller kopmasına neden olur ve ağrılar ortaya çıkar hasta tekrar ameliyata alınır.bunu önlemek için protezlere uygulanan nano işlemle protezin kayganlık özelliği sıfıra indirilebilir ve bu sorun da ortadan kaldırılabilir. SORULAR VE CEVAPLAR ►Benim sorum: Biyomedikal de dünyada görüntüleme alanı dışında farklı ve çarpıcı bir proje yada çalışma var mı?ve nano teknolojinin ülkemizde tıp elektroniğindeki gelişimi ve etkisinin yeri nedir?sizce yeterlimidir?değilse neler yapılmalıdır? (evet baya uzun bir soru sordumJ ee adamın işi bu okumuş okadar cevaplıcak tabii )►Dr.Numan Durakbaşa: şu anda insan sağlığında çığır açacak olan nano robotlar üzerinde çalışılmaktadır.bu robotlar insan vücuduna bırakılarak istenilen bölgeye gönderilerek oradaki zararlı virüsleri,bakterileri yok edebileceği söyleniyor.bu sayede kanser tedavisinde de çığır açılmış olacak.nano teknolojinin üniversitelerimizde yeni yeni yaygınlaşmasından dolayı gelişimde henüz yeni bir oluşum vardır.bunu aşmanın yolu da belli bir noktaya odaklanmak.yani her daldan ilerlemek yerine tek bir dalı seçip o yönde uzmanlaşmaktadır.bunun nedeni de nano teknolojinin yüksek maliyetidir. ►başka birinin soruma cevabı: bana göre eğitim görevlileri şirketleşmeli.yani diğer büyük ülkelerde olduğu gibi öğretim görevlileri şirketlerin başına geçmelidir.ancak bu sayede ihtiyaç duyulan maddi kaynak sağlanır ve bu şekilde ilerliyebiliriz. ►Dr.Numan Durakbaşa: meselaavusturya da tüm üniversiteler özeldir.ama öğrenciler para ödeyerek eğitim almazlar.kaynaklar yine devlet tarafından sağlanır fakat bir işletme yönetimi hakimdir. ►Soru: nano işlemi biraz anlatırmısınz? ►Dr.Numan Durakbaşa: bir nano işlem belli bir lazer ışınlarının gönderilerek,atomların belli bir şekilde dizilimini sağlamaktır.yani amaca göre atomlara şekil verilmesi diyebiliriz. ►Soru: Bilgisayar sektöründe sonu gelmeyen ilerleme devam edilecek mi? ►Dr.Numan Durakbaşa: Evet bunun gerçekten sonu yok.piko teknoloji,femto teknolojiye kadar gidilecektir kimsenin şüphesi olmasın. ►Soru: Nano boyutlarda çarklar,vidalar gibi mekanik parçalar oluşturuluyor.peki bunları bir araya nasıl getiricez.yani nano boyda bir tornavida yapıp bununla mı monte edicez:JJ ►Dr.Numan Durakbaşa: evet şu anda üzerinde en çok çalışılan konuda bu zaten.bu işlemi gerçekleştirmek şimdilik imkansız gibi görünüyor. ►Benim sorum: Sanayi alanda herhangi bir maddeyi sağlamlaştırabiliyoruz.o zaman insanın kemiklerine de aynı yöntemi uygulamak mümkün olmalı.bu durumda ortopedi cihazları,ekipmanları satan sektörün tamamen batabiliceğini söliyebiliriz.buda sanırım nano teknolojinin negatif yönü olup olmadını soran arkadaşa cevap olabilirJ.tabi faydası karşısında önemsiz kalır. ►Dr.Numan Durakbaşa: Bu mümkün evet.kemiklerin yapısı daha da güçlendirilebilir.ama buna rağmen sektöre ihtiyaç duyulacaktır mutlaka bu nedenle fazla bir etkilenme olucanı düşünmek yanlış olur. NOT: Soruların hepsini not etmedim bizim bölümü ilgilendiren ve onun dışında en ilginç sorulara yer verdim. SONUÇ İnsan genlerine nasıl müdahele edilebiliyorsa nano teknolojiyi de maddelerin özlerine müdahele etmek gibi benzetiyorum.ve bu olayın inanılmaz gelişmelere yol açıcanı düşünüyorum ve nano teknolojiyi yüzyılın buluşu olarak görüyorum.ve malesefte bu teknolojinin yine kötü amaçlarla kullanılıp bir çok masum insanın canını almada kullanılacak yüzyılın katili olarak düşünüyorum.askeri silahlanmada çok büyük değişimler olacağını düşünüyorum.ve buda sanırım olayın en acı tarafı.umarım anlattıklarım ve notlarım herkesin işine yarar.teşekkürler,Yıldıray Gökhalk. [/html] [ Düzenlendi 12 Tem 09 saat: 17:56 ] Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluyorsa orada güneş batıyor demektir ... | ||
| Başa dön |
| ||
| kadir |
| ||
Site Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #787 Kayıt Tarihi: 02 Ara 06 saat: 04:41Üniversite:: Gazi Üniversitesi Mesaj Sayısı: 393 21 kez 17 mesajda teşekür aldı | yıldıray abi çok saol walla senden bunu rica etmiştim bana süper bir cevap verdin baya iyi bilgiler almışsın daha yeni indiriyorum inceliyecem... emeğine sağlık özellikle bizim alanımızla ilgili bilgileri alman çok gzl!!!! "EVERYTHING FOR BIOMEDICAL" Gazi Üniversitesi Elektronik Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi | ||
| Başa dön |
| ||
| Yıldıray |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #443 Kayıt Tarihi: 04 Ağu 06 saat: 10:35Üniversite:: İstanbul Üniversitesi Mesaj Sayısı: 135 10 kez 10 mesajda teşekür aldı | önemli deil kadir.bizim alanda iş hayatına girdiinde bu tarz bilgiler işimize yarayan bilgiler oldunu görceksin.yani tıbbi bilgilerde bizim işimizn bir parçası fakat öncelimiz elektronik gelişmelerdir ve bilgilerdir.bu sebeple bu başlıkta yorumların,düşüncelerin,fikirlerin,tavsiyelerin,paylaşımların bukadar ilgisiz olması kötü gerçekten.böyle geleceğe dönük ve mesleğimizi ilgilendiren bi konu hakkında senden başka ilgilenin olmamasıda düşündürücü... Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluyorsa orada güneş batıyor demektir ... | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Ara 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 913 25 kez 24 mesajda teşekür aldı | kim demiş ilgisiz diye... sitede nanoteknoloji ile ilgili 10 tane döküman ve forum konusu ve 20 den fazla mesaj var esas ilgi alanımız olmamasına rağmen.. notlar almışsın yıldıray bunları yazıp siteye yollamışsın uğraşmışssın ellerine sağlık ..yalnız ilgili üniversiteler kısmında bilkent üniversitesi nasıl olmuşsa es geçilmiş! Bilkent Üniversitesi Türkiye'deki en büyük nano araştırmalarının yapıldığı master ve doktora eğitimlerinin verildiği, uluslararası denkliğinin ve popularitesinin çok yüksek olduğu, üst düzey araştırma çalışmalarının yapıldığı tek merkezdir. Bundan bahsedilmemesi gerçekten aklımı karıştırıyor. Bizdeki bilim insanları birbirini çekemiyor daha, o konferansa geleceksin, araştırma yapan üniversitelerden bahsedeceksin Bilkent in adını anmayacaksın! Yani ben ne bilkent te okuyorum ne de bir çıkarım var ama Türkiye’nin uluslar arası H indeksini (yapılan makalelerin kalitesini belirtir) tek başına diğer tüm üniversitelerdekinden daha fazla artıran bir üniversiteden bahsedilmemesi ve ilgililerin bundan haberdar olmasının sağlanmaması acı vericidir!Şu linkleri ayrıntılı incelerseniz hak vereceksiniz: http://www.nano.org.tr/ http://www.nanotr.bilkent.edu.tr/BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| Yıldıray |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #443 Kayıt Tarihi: 04 Ağu 06 saat: 10:35Üniversite:: İstanbul Üniversitesi Mesaj Sayısı: 135 10 kez 10 mesajda teşekür aldı | o konu üzerinde çok durulmamıştı zaten.bi konu arasında birisi sormuştu.ve yukarda saydığım üniversiteleri bile zor hatırlayıp sölemişlerdi ...ilgi meselesine gelince ben bu konuyu 25 30 kişinin okuyup tek bir basit yorum bile yapamamasına ya ilgisilik yada bilmişlik derim... [ Düzenlendi 05 Mar 07 saat: 15:24 ] Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluyorsa orada güneş batıyor demektir ... | ||
| Başa dön |
| ||
| Çağan |
| ||
Site Kurucusu Disconnectus erectus![]() ![]() Kayıtlı Üye #1 Kayıt Tarihi: 04 Ara 05 saat: 12:18Üniversite:: Marmara Üniversitesi Mesaj Sayısı: 577 21 kez 20 mesajda teşekür aldı | teşekkürler yıldıray yazını baştan sona okudum. Nano teknoloji konusunun bu kadar ilgisiz olunması benide uzdu arkadaşlar bu gelecekteki teknolojidir. Karşısına geçip kullandığınız şu pc de bile nanoteknoloji kullanarak 100 katı hızlı işlemciler yapıldı zamanı gelince piyasaya sürülecek ve siz bu makaleyi okumadığınız bu konuya ilgi duymadığınız için vay be japonlar yapmış diceksiniz üzülüyorum bu meslek muhasebe bankacılık gibi değil hergün değişiyor gelişiyor merakınızı hiçbir zaman yitirmemelisiniz. | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Ara 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 913 25 kez 24 mesajda teşekür aldı | aman sitede bankası varsa duymasın gerçi bankacının sitede ne işi var o da ayrı bir mesele ama ya sitede yaklaşık 700ye var ama zaten düzenli olarak forumu takip eden yorum yapan 10 kişi taş çatladı 15 kişi vardır,bu yüzden senin konuna da az yorum yapılması çok da olağan dışı birşey değil. BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| kadir |
| ||
Site Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #787 Kayıt Tarihi: 02 Ara 06 saat: 04:41Üniversite:: Gazi Üniversitesi Mesaj Sayısı: 393 21 kez 17 mesajda teşekür aldı | çağan abiye baştan sona hak veriyorum çünkü artık teknoloji her alanda git gide küçülüyor bakarsanız bir zamanalar kocaman 1 ton ağırlığında harddiskler warmış ve de boyutu 5 mb mış ama şimdi 4gb lık flask bellekler cebimize bile giriyor artık dediğim gibi teknoloji küçülüyor... [ Düzenlendi 05 Mar 07 saat: 16:14 ] "EVERYTHING FOR BIOMEDICAL" Gazi Üniversitesi Elektronik Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi | ||
| Başa dön |
| ||
| Çağan |
| ||
Site Kurucusu Disconnectus erectus![]() ![]() Kayıtlı Üye #1 Kayıt Tarihi: 04 Ara 05 saat: 12:18Üniversite:: Marmara Üniversitesi Mesaj Sayısı: 577 21 kez 20 mesajda teşekür aldı | genel zihniyet alıp gitmek olduğu için bizim aktif uye dediğimiz 15-20 kişi dışında bu işe gönül veren merak eden kimse yok.Bu arkadaşlar ödev zamanları geldiğinde bize mailler atıp istekte bulunuyorlar sadece bazıları ödevlerini bile yapmamızı istedi biz bu arkadaşlara sadece gülüyoruz.Merak etmeyin gerçek hayatta belki çalışan hep kazanmıyor ama bu sitede biz herkesin hakkını vermeye çalışıyoruz. | ||
| Başa dön |
| ||
| kadir |
| ||
Site Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #787 Kayıt Tarihi: 02 Ara 06 saat: 04:41Üniversite:: Gazi Üniversitesi Mesaj Sayısı: 393 21 kez 17 mesajda teşekür aldı | evet çağana bi farkındayım da site de genelde hep aynı kişiler var vve sadece onlar forumda yorum yazıyor ve ya diğer konulara katılıyorlar aslında sitemiz gerçekten çok kaliteli yani hiç bir yerde bulunamayacak bir site google dan veya başka yerden baktığınızda bunu farkedeceksiniz.... ki böle kaliteli bir sitemiz var bunu kaybetmeyelim ve elimizden geldiğince bilgilerimizi paylaşalım bildiğiniz bilgi sadece size yarar ama burada paylaşırsanız bir çok kişi bunu öğrenir ve bilgi çoğalır... siteyi kuran çağan abime ve diğer tüm aktif üyelere yaptıkları katkılarından dolayı teşekkür ederim...(haddime düşmez ama ) [ Düzenlendi 06 Mar 07 saat: 05:57 ] "EVERYTHING FOR BIOMEDICAL" Gazi Üniversitesi Elektronik Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Ara 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 913 25 kez 24 mesajda teşekür aldı | Artık nanoteknoloji alanında yüksek lisans yapan biri olarak Yıldıray senin bu alanda bu forum konusunda yaptığın gibi bilgilendirmelerini bekliyorum. Bu konuyu açalı 1 yıldan fazla zaman geçmiş ama bak şu an yazdıkların benim için öncelikliler arasında. Kimbilir daha hangi açacağımız konular başkalarının dikkatini çekecek,teşekkür edecekler. Tee 1 yıl önceden site halkının dikkatini bu konuya çekmeye çalıştığın için de sana ayrıca teşekkür ederim ;) BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| Biomed_NY |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #1595 Kayıt Tarihi: 01 Tem 07 saat: 18:13Üniversite:: SBU-New York Mesaj Sayısı: 12 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | Cok guzel bir soylesi olmus, yavuznuri abi konuyu tekrar guncelledigin icin tesekkurler. Bizim gibi bu bolume yeni baslayanlar icin cok faydali oluyor. derslerde prof.larla fazla bilgi paylasimi yaptigimizda sasiriyorlar burada. Insa'allah Turkiyenin bu bolumle ilgili calismalarini kisa zaman icersinde tum dunya duyacaktir... | ||
| Başa dön |
| ||
| Yıldıray |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #443 Kayıt Tarihi: 04 Ağu 06 saat: 10:35Üniversite:: İstanbul Üniversitesi Mesaj Sayısı: 135 10 kez 10 mesajda teşekür aldı | teşekkür ederim yavuz.konuyu güncellemende iyi olmuş.ayrıca hafiften bi taş atma sezdim ;) haklısın bayadır makale eklemedim ama elimden geldiince eklemeye çalışıorum... Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluyorsa orada güneş batıyor demektir ... | ||
| Başa dön |
| ||
| Anonim |
| ||
| Misafir | sadece nano teknoljı konusunda deıl ulkemız ARGe konusundada yeterlı kaynak aktarmıyor inşallah devletımız ve bu hukumet nanoteknolojıde önemlı adımlar atarda dısarıya teknolojı ıhracatı yaparız.. | ||
| Başa dön |
| ||
:yat):yat):yat):yat)

)

...ilgi meselesine gelince ben bu konuyu 25 30 kişinin okuyup tek bir basit yorum bile yapamamasına ya ilgisilik yada bilmişlik derim...