| Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi :: Forum :: Biyomedikal :: Tıbbi konular |
|
<< Önceki konu | Sonraki Konu >> |
| Hastanelerde Kalite ve Akreditasyon | ||
|
Moderatorler: Yasin Çağan, yavuznuri, Kadir
|
| Yazar | Mesaj | ||
| mAsTeRaBi |
| ||
Biyomedikal Teknikeri![]() Kayıtlı Üye #1196 Kayıt Tarihi: 21 Feb 07 saat: 06:52Üniversite:: Marmara Üniversitesi T.B.M.Y.O Mesaj Sayısı: 3 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | forumda hiç rastlamadığım için paylaşmak istedim. kalite ve akeditasyon nedir? neden gereklidir? biraz araştırdım ve bulabildiğim bilgiler bunlardır. fakat; akreditasyon sürecinde biz biyomedikal teknikerlerine ve mühendislerine düşen görev nedir? asıl tartışmak istediğim konu budur? yorum, fikir ve düşüncelerinizi bekliyorum... Kalite Kavramları Kalite nedir? - Kalite, kullanıma uygunluktur (Dr.J.M. JURAN) - Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur (P.B.CROSBY) - Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamıdır. (TS 9005-ISO 8402) - Kalite, müşteri memnuniyetidir. - Kalite, bir hayat felsefesidir. - Kalite, bir yaşam tarzıdır. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) nedir? Hizmet/ürün alan ve sunanların beklentilerinin yerine getirilmesini temel alan, çalışanların bilgilendirilmesini, yetkilendirilmesini ve takım çalışmalarıyla tüm süreçlerin sürekli iyileştirilmesini hedefleyen bir yönetim felsefesidir. Standart nedir? Teknik özelik ve belgeleri, yetkili kurum veya kuruluşları, yerine getirilmesi gereken koşulları kapsar. Uygulaması genellikle gönüllülük esasına dayanan bir kavramdır. EFQM (European Foundation Quality Model) nedir? Organizasyonlara ortak bir yönetim dili ve aracı sağlayan, böylece farklı sektörler arasında “iyi uygulamaların” paylaşılmasına yardımcı olan kalite modelidir. JCI Akreditasyon ne demektir? “Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organization” (Sağlık Kuruluşları Akreditasyonu Birleşik Komisyonu “.JCAHO’nun yaptığı başarılı çalışmalar zaman içinde A.B.D dışında ki ülkeleri de etkilemiş bu nedenle standartların A.B.D dışında da yaygınlaştırılması amacıyla 1998 yılında Joint Commission International Accreditation (JCI) kurulmuştur. Joint Commission International Accreditation (JCI)” uluslararası akreditasyon birleşik komisyonu” Joint Commission Misyonu Eğitim ve danışmanlık kanalı ile Amerika ve uluslararası ülkelerde hasta bakımının kalitesini ve güvenliliğini sürekli geliştirmek. Joint Commission Vizyonu Sağlık kurumlarının lider uluslararası akreditörü, akreditasyon, standartlar, iyi uygulamalar kalite değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi; ve risk azaltma hakkındaki bilgilendirmenin dünya çapındaki birinci bilgi dağıtıcısıdır. JCAHO devlete bağlı olmayan, kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluştur. Amerika'da 18.000'in üstünde hastane, evde bakım, ambulatory bakım, uzun süreli bakım, eczaneler akredite etmiştir. Joint Commission Standartları Dünyada "Sağlık bakımında" artan talep üzerine standart bazlı değerlendirmeye cevap verebilmek için ilk adımı JCIA atmıştır. JCIA uluslararası toplulukların sağlık bakım organizasyonlarına objektif standartlar dizisi ve süreçlerinin benimsetilmesini, devamlı ve kalıcı iyileştirme programlarının oluşturulmasını ve standartların yerel ihtiyaçlara göre belirlenmesini amaçlamaktadır. Standartların felsefesi kalite yönetimi ve sürekli iyileştirme prensiplerine göre belirlenmiştir. Kurumun geçmesi gereken temel standartlar vardır ve tüm aktiviteleri içeren standartlar belirlenmiştir. Hasta bakımı ve güvenliği için yüksek standartlar oluşturulmuştur. Akreditasyon ülkelerin yasal, dini ve/veya kültürel faktörlerine yer verir. Akreditasyon Denetimi Akreditasyon denetim kurulu, kurumun JCI akreditasyon standartlarına uyumunu ve amaca yönelik çalışmaları değerlendirir. Kurumun standartlara uyumunu değerlendirirken;
Arjantin, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Güney Afrika, İsviçre, İspanya, Macaristan, Meksika, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Slovak Cumhuriyeti, Türkiye, Venezuela, İngiltere, Fransa, Almanya, İskoçya, Hollanda, Lübnan, Kuveyt,Danimarka, Belçika, İtalya JCI, A.B.D dışında çalıştığı ülkelerde 190 civarında hastaneyi akredite etmiştir. Türkiye’de bugün için 13 sağlık kuruluşu akreditasyon belgesi almaya hak kazanmıştır. Genel Hastaneler/Özel Dal Hastaneleri JCI Akreditasyon standartlarının sağlık kuruluşlarının hizmet kapsamı, tipi ve büyüklüğüne göre değişik uygulamaları mevcuttur. 11 başlık altında toplam 368 standart maddesi ve 1032 ölçülebilir elementten meydana gelen JCI Hastane Akreditasyonu JCI standartları içerisinde en geniş kapsamlı olanıdır. Minumum iki denetimle gerçekleşen akraditasyon süreci sonucunda elde edilen belgenin geçerlilik süresi mevcut durumda 3 yıldır. Günü Birlik Cerrahi /Ayaktan Tedavi veya Özel Merkezler Bu uygulamada da yine 11 başlık altında ancak daha az standart maddesi ile uyum göstermeleri gerekmektedir. Denetim ve belgelendirme süreci de yine hastane akreditasyonunda olduğu gibi gerçekleşmektedir. Laboratuar Akreditasyonu Laboratuar akreditasyon standartları JCAHO tarafından ISO standartları temel alınarak hazırlanmıştır. Laboratuvar akreditasyon standartları JCI'ın hasta bakım çıktılarının kalitesine gösterdiği önemi açıkça yansıtmaktadır. Halen ülkemizde bir Üniversite Hastanesinin merkez laboratuarı JCI tarafından akredite edilmiştir. KALİTE BELGELERİ ISO NEDİR? ISO : Uluslararası Standartlar Organizasyonu' dur. 1947 yılında İsviçre'nin Cenevre şehrinde, uluslararası ticareti standartlar geliştirerek destekleyip kolaylaştırmak ve kuruluşların tanınırlığını ve saygınlığını artırmak amacıyla kuruldu. ISO bu amacına üyelerinden temsilcilerin katılım ve destekleri sayesinde ulaşmaktadır. Bu üyeler 146 değişik ülkenin temsilcileridir. ISO Standartları teknik bir komite tarafından geliştirilir. Bu komitede çalışan katılımcılar dünyanın pek çok ülkesindeki Ulusal Standartlar Organizasyonlarından gelmektedir. Bu bağlamda ISO serisi standartlar dünya genelinden gelen destekle geliştirilmektedir. NEDEN ISO STANDARTLARI? Kalite Yönetim Sistemine sahip olmak,Organizasyonun kalite ve yeterliliğini gösterebilmek, gereklilikleri karşılamak, Organizasyonun müşteri beklentilerini en uygun şekilde karşılamasını sağlamak, Hizmet veya ürününüzün kalitesinin onaylanması ve belgelenmesi için ISO Standartları gereklidir. ISO 9001-2000 ISO 9000 global olarak "Kalite Yönetim Sistemi" kurmak için gerekli standartlar olarak bilinir ve temelde bu standartlar müşterilerin satın aldığı ürün ve hizmetler için "Kalite Güvencesi" sağlayan standartlar olarak kabul edilir.Standart 2000 yılında kalite hedefleri ile, sürekli gelişme ve müşteri memnuniyetinin izlenerek yüksek güvence sağlayabilecek şekilde revize edildi ve ISO 9001 halini aldı.ISO 9000 90'dan fazla ülkede ulusal standartlar olarak geliştirildi. ISO 9001 organizasyonun tipine ve büyüklüğüne bağlı olmaksızın ürün ve hizmetlerinde saygınlık ve tanınırlık isteyen tüm kuruluşlara uygulanabilir. ISO 15189 ISO 15189 Tıbbi Laboratuarların Kalite ve yeterlilik için spesifik gereklilikleri. Bu standart temelde ISO 17025 ve ISO 9001 Standartlarının Tıbbi Laboratuarlar için düzenlenmesinden meydana gelmiştir. ISO 15189 Akreditasyon gereklilikleri;a. Laboratuar ISO 9001 şartlarını sağlayan kalite sistemine sahip olmalı,b. Laboratuar testlerin çalışılabilmesi için yeterli cihaz donanımına sahip olmalı,c. Testleri çalışacak yeterlilikte personele sahip olmalı,d. Testlerin yeterliliği ile şartları sağlamalı. ISO 14001 ISO 14001"Çevre Yönetim Sistemi" organizasyonların çevre performansını geliştirmek ve proseslerini kontrol altına almak için spesifik uluslararası bir standarttır. Organizasyonların aktiviteleri sonucunda çevrede zararlı olabilecek etkilerin minimize edilmesi ve sürekli çevre performansının geliştirilmesi amaçlanır. ISO 18001 ISO 18001 İş Güvenliği ve Çalışan Sağlığı, bu alandaki sorumlulukların belirlenmesi için bir çerçeve oluşturmaktadır. OHSAS 18001 organizasyonların sağlık ve güvenlikle ilgili yerine getirmeleri gereken zorunluluklarda ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturuldu ve ISO 9001 (Kalite) ile ISO 14001 (Çevre) yönetim sistemi standartları ile uyumlu hale getirildi. ISO 17025 ISO 17025 Test ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği ve Genel Gerekliliklerine ilişkin bir standart.İlk yayınlanma tarihi 1999 olup 2005 yılında revize edilmiştir. ISO/IEC 17025 prensip olarak iki bölümden oluşur;a. Yönetim Gereklilikleri (4. Bölüm)b. Teknik Gereklilikler (5. Bölüm) ISO 13485 ISO 13485 medikal ürünlerin kalite ve yeterliliğinin sağlayan bir standarttır. Fakat sadece bir ürün standardı olmayıp proses standardıdır. Bu yüzden tek başına ürünün ISO 13485 ile tek başına uyumunu sağlamak yeterli değildir, tüm ilgili ürün ve prosesleri standartla uyumlu hale getirmek gerekir. [ Düzenlendi 17 Aug 07 saat: 11:59 ] Bilgi Paylaştıkça Değer Kazanır... | ||
| Başa dön |
| ||
| rasim yildirim |
| ||
ryildirim03![]() Kayıtlı Üye #136 Kayıt Tarihi: 12 Mar 06 saat: 07:52Üniversite:: 9 eylül Mesaj Sayısı: 265 10 kez 10 mesajda teşekür aldı | abi bana akreditasyon demeyin geçen bi üniversite hastanesinde ameliyata girecem bize vaka 8:30 dediler hastayı ancak 10:30 da indirdiler kanser oldum hasta beklemekten | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Dec 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 922 26 kez 25 mesajda teşekür aldı | Önemli bir konu ve iyiki değinmişsin. C işareti ve iso belgeleri hakkında iyi bilgisi olan birisi medikal alemde de çok rahat iş bulabiliyor. Çünkü bu konuda firmalar deneyimli ve eğitimli elemana ihtiyaç duyuyorlar hatta birçokları sırf bazı sertifikaları almak için TSE nin açtığı kurslara gidiyor bunun için. İlgilenen arkadaşlara duyurulur... BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| Kadir |
| ||
Site Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #787 Kayıt Tarihi: 02 Dec 06 saat: 04:41Üniversite:: Gazi Üniversitesi Mesaj Sayısı: 425 25 kez 21 mesajda teşekür aldı | şöyle bir genelleme yapılırsa tüm iş kurumlarında veya başka yerlerde işin asıl önemli kısımlarını bilen kişiler daha çok rabet görüyor diğer işleri basit şekliyle genel olarak herkes idare edebiliyor... örneğin burada bir tanıdığım vardı; o kişi uluslar arası ingilizce resmi yazılarda çeviri yapıp ve onları nasıl yollanılacağını ve ne dille nasıl bir üslupla cevap verileceği konusunda acayip bilgili bi kişiydi ve bir sayfalık resmi yazıyı abartmak olmasan 500 - 1000 euro civarında yapıyordu... konuyu şuraya bağlıyacağım yani o kişi bunu yapmasa diğer bölülerin başka bri şey yapmasına gere yok zaten o kişi bu işi yapmasa iş olmaz... C işareti ve iso belgeleri hakkında bilgisi olan kişilerde yavuz abinin dediği gibi medikal seötöründe daha rahat iş bulabiliyorlar... "EVERYTHING FOR BIOMEDICAL" Gazi Üniversitesi Elektronik Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi | ||
| Başa dön |
| ||
Ondan istanbulla ilgili haberler daha çok dikkat çekiyor